Вредноста на доларот ја започна неделата со пад, достигнувајќи го најниското ниво во последните седум месеци во однос на кошницата на главни врсници во азиската трговија, со јенот особено фокусиран додека трговците ги зголемија облозите дека Банката на Јапонија дополнително ќе ја промени својата политика за контрола на приносот.

Еврото го достигна новото деветмесечен врв од 1,0874 долари во раната трговија, пред да се повлече на 1,0861 долари, што е пад од 0,16%, додека австралискиот долар го прекрши клучното ниво од 0,7000 долари за прв пат од август, пред да се спушти на 0,6959 долари.

Благодарение, исто така, на раното јакнење на фунтата и јапонскиот јен, индексот на доларот, кој ја следи американската единица во однос на кошницата валути, падна на 101,77 за седум месеци, продолжувајќи ја својата распродажба од минатата недела, откако податоците покажаа дека потрошувачките цени во САД падна за прв пат по повеќе од 2-1/2 години во декември.

Прикажи повеќе