МЕРКУР денеска почнува директно да се движи, што е одлична вест за сите знаци. Неговото ретроградно патување низ знакот Јарец траеше од 29 декември до 18 јануари, а тој период за многумина беше обележан со тешкотии и недоразбирања. Старите проблеми излегоа на виделина, а грешките од минатото се исплатија.

Кога Меркур ќе почне директно да се движи, времето на предизвик е зад нас. Влегуваме во период во кој ќе имаме можност да ги израмниме несогласувањата и да ги подобриме односите со околината. Почнува да се гледа крајот на проблемите, а кај многумина повторно ќе се разбуди оптимизмот. Иако директното движење на Меркур ќе им донесе олеснување на сите, овие три знаци ќе имаат најголема корист.

Јарец

Бидејќи се движеше низ нивниот знак, Јарците беа најмногу погодени од ретроградниот Меркур. Во изминатиот период наидоа на потешкотии поврзани со работата, финансиите, домаќинството и семејството, но ова сега станува дел од минатото. Проблемите ќе почнат полека да се решаваат, а во исто време ќе им се даде можност да ги реализираат своите деловни и финансиски планови

Девица

Девиците во последните недели се соочуваат со потешкотии на работа, но сега ќе забележат дека сè им оди побрзо и полесно. Ќе бидат снаодливи и креативни, па успешно ќе најдат решение за секој проблем. Ако вложат труд, ќе бидат наградени. Овој период е поволен и за решавање на љубовни конфликти.

Вага

И Вагите ќе се чувствуваат олеснето. Ќе забележат дека околината повеќе го почитува нивното мислење, што ќе им даде поттик и ќе ги поттикне да се борат за своите деловни цели. Ќе ги подобрат нарушените односи со саканите, а особено ќе бидат задоволни од интимниот живот. Плановите поврзани со купување или ремоделирање на стан би можеле да бидат поместени од мртва точка.