Според сеопфатното истражување од 2021 година, 74 проценти од кучињата имаат куче што го користат или претпочитаат. Нашите омилени меки придружници секогаш ги изразуваат своите желби и преференции. Без разлика дали станува збор за играчка што ја носат во кревет навечер или дури и за маалско куче на кое едноставно мора да се поздрават, кучињата ја градат својата рутина околу нивните омилени работи и луѓе.

Но, дали знаевте дека кучињата, како и луѓето, често имаат претпочитана шепа? Можеби сте забележале дека вашето домашно милениче претпочита да мавта со десната шепа, како 90 отсто од луѓето на западната хемисфера или дека кучето на вашиот сосед почесто ја користи левата шепа, пишува Reader’s Digest.

Па, добра вест: не си замислуваш работи. Англиска студија од 2021 година на 17.901 (со непознат статус на стери) потврдува дека повеќето претпочитаат една шепа над друга. Еве што знаеме.

Дали кучињата се десничари или левучари?

Интересно е тоа што истражувачите откриле дека на „ниво на популација“ се чини дека кучињата малку ја претпочитаат десната шепа пред левата на сличен, но многу помалку екстремен начин како луѓето да ја сакаат десната рака. Во студијата, 60,7 отсто од женските кучиња и 56,1 отсто од машките кучиња претпочитале да ја користат предната десна шепа кога земале храна од туба во испитувања.

Сепак, исто така е можно кучињата да претпочитаат да користат различни шепи за извршување на различни задачи. Во една мала студија за моторните преференции кај кучињата, објавена во 2018 година, „Истражувањето сугерира дека претпочитањето на шепата кај кучињата не е конзистентно помеѓу задачите, иако е стабилно со текот на времето“. На пример, при следењето на однесувањето на 32 кучиња, истражувачите Дебора Л. Велс, Питер Г. Хепер, Адам Д.С. Милиган и Шанис Барнард забележале дека „кучињата се значително повеќе склони да бидат амбилатерални“ (користејќи ги двете шепи).

Се разбира, ова е многу помала (и постара) студија, но сепак укажува на интересно прашање за моторните тенденции на кучињата.

Фактори во предност на шепата

Има уште многу да се открие за претпочитањето на шепата, но моментално е разбрано дека претпочитањето на шепата кај кучињата е поврзано со асиметријата помеѓу левата и десната хемисфера на мозокот. Слично на луѓето, кучињата со подоминантна лева шепа може да имаат доминантна десна хемисфера, а кучињата со подоминантна десна шепа може повеќе да се потпираат на левата хемисфера. Овој концепт се нарекува „латералност“.

Студијата од 2021 година се чини дека сугерира дека полот, а со тоа и половите хормони, може да играат клучна улога во одредувањето на латералноста кај кучињата. Покрај тоа, истражувачите откриле дека постарите кучиња ја претпочитаат вистинската шепа во споредба со помладите кучиња, што укажува на тоа дека возраста исто така може да биде фактор.

Значења зад предноста на шепата

Важноста на претпочитањето на шепата е жестока дебатирана. Студијата од 2018 година, цитирана погоре, тврди дека „животните доминантни со левиот екстремитет покажуваат посилни реакции на страв отколку животните доминантни на десниот екстремитет“ и дека „моторната асиметрија има потенцијал да се користи како предиктор на ризикот за благосостојба“.

Меѓутоа, како и тврдењето дека левораките се покреативни од десничарите, многу луѓе се сомневаат во оваа пристрасност. Во посебен труд, самата Дебора Велс тврди дека „сè уште е отворено прашање дали тестирањето на претпочитање на шепата може или треба да се користи како мерка за благосостојбата на животните“. И таа и тимот зад критичкиот преглед на студијата од 2018 година велат дека треба да се направат многу повеќе истражувања пред да се извлечат јасни заклучоци за тоа дали претпочитањето на шепата може да укаже на личноста на кучето или емоционалните потреби.

Како да ги одредите претпочитаните шепи на вашето куче

Ако сте заинтересирани за преференциите на шепата на вашето куче, најлесниот начин да ги одредите е да побарате од кучето да седне и да ви даде шепа. Меѓутоа, ако сакате да бидете прецизни – зошто да не? – обидете се да му дадете на вашето куче играчка или благо и ќе видите со која шепа ќе го удри или замолете го да се спушти по скалите и да види со која шепа ќе стапне на првото скалило. Без оглед на тоа дали вашите резултати се точни, тоа е симпатичен начин да поминете повеќе време со вашиот најдобар пријател и секогаш вреди!