Омразениот данок на прозорци во ОК – конечно укинат на 24 јули 1851 година. Воведен во времето на кралот Вилијам III, не беше наменет да ги погоди сиромашните луѓе и да ги ослободи куќите, туку беше направен да биде пропорционален на богатството на даночните обврзници.

Данокот на доход се сметаше за премногу наметлив, бидејќи владата во тоа време немаше можност детално да одреди колку луѓето заработуваат.

Данокот за прозорци првично се наплаќа во два дела.

Луѓето мораа да плаќаат два шилинзи годишно по куќа ако имаа помалку од 10 прозорци, шест шилинзи ако имаат помеѓу 10 и 20 и 10 шилинзи за оние со повеќе од 20 прозорци.

Според денешните вредности, два шилинга би вределе околу 13,50 фунти.

Се разбира, даноците го менуваат однесувањето на луѓето, така што данокот за прозорци не ги достигна очекуваните суми, бидејќи многумина одговорија со кршење на некои од нивните прозорци за да избегнат плаќање.

Посетителите на Британија фасцинирано гледаат во некои од нашите стари куќи, забележувајќи дека таму каде што очигледно има прозорец, сега има тули или малтер.

Понекогаш таков прозорец може да се види во цели редови на терасовидни куќи во истата улица или населба.

Исто така, беа изградени нови куќи со што помалку прозорци за да се избегнат даноците.

Во Шкотска, данокот за прозорци бил воведен по 1748 година. Куќата морала да има најмалку седум прозорци или кирија од најмалку пет фунти за да се оданочува.

Во 1780-тите, некои граѓани решиле да ги обојат прозорците во црно, оставајќи бела рамка, наместо да ги тули. Ваквите прозорци беа познати како слики на Пит, по тогашниот премиер, и сè уште може да се видат на некои места.

Данокот за прозорци беше непопуларен, бидејќи некои го сметаа за данок на „светлина и воздух“.

Данокот бил зголемен неколку пати, особено за време на војните со Франција, но тој бил преполовен од реформската администрација во 1823 година, а целосно бил прекинат во 1851 година по притисок на народот.