Високиот претставник на Европската унија за надворешна политика и безбедност Жозеп Борел денеска оцени дека санкциите против Русија се успешни и заедно со политичката, финансиската и поддршката за Украина, носат ефекти и и отежнуваат на Русија да ја финансира војната додека руската економија ја губи способноста да се модернизира. „Целта на санкциите е да се намали способноста на Путин да ја финансира војната. И да се соочиме со тоа, Путин не беше во можност да ја продолжи почетната голема офанзива во Украина и сега е турнат на исток. Но, санкциите не се магичен одговор и тие самите нема да ја запрат војната. Санкциите се само една од алатките што ги користиме“, рече Борел во интервју за полската државна агенција ПАП.

Advertisements

Прикажи повеќе