Православните верници денеска го слават празникот Богојавление кој се одбележува уште од вториот век.

На овој ден, според христијанското предание, Свети Јован Крстител го крстил Исус Христос во реката Јордан.

На овој ден во реките се положува светиот крст, а оној кој ќе го фати, се верува дека ќе го следи среќа и благослов цела година.

Фаќањето на крстот значи соединување на човекот со Христа, а се верува дека со положувањето на крстот, водите стануваат лековити.