Банката „Силиконска долина“ (СВБ) е отворена пред четири децении во срцето на регионот познат по својата технолошка сила и паметно одлучување. Оваа банка со седиште во Калифорнија прерасна во 16-та најголема банка во САД, која ги опслужува финансиските потреби на технолошките компании ширум светот, пред серијата несреќни инвестициски одлуки да доведат до нејзин колапс, пишува „Гардијан“.

Бидејќи технолошкиот сектор ја претпочита оваа банка, нејзините услуги беа многу барани во годините на пандемијата. Почетниот пазарен шок предизвикан од ковид-19 на почетокот на 2020 година брзо го отстапи местото на златниот период за стартапи и основани технолошки компании бидејќи потрошувачите трошат на гаџети и дигитални услуги.

Многу технолошки компании ја користеа оваа банка за складирање готовина за плати и други деловни трошоци, што доведе до голем прилив на депозити. Банката инвестираше голем дел од депозитот, како што обично прават банките. Семето на пропаста беше посеано кога СВБ инвестира многу во долгорочни државни обврзници на САД, вклучувајќи ги и оние поддржани со хипотеки. Тие се прилично сигурни инвестиции.

Меѓутоа, обврзниците имаат обратна врска со каматните стапки; кога стапките растат, цените на обврзниците паѓаат. Така, кога Федералните резерви почнаа брзо да ги зголемуваат стапките во борбата против инфлацијата, портфолиото на обврзници на СВБ почна значително да ја губи вредноста.

Кога СВБ би можела да ги држи тие обврзници неколку години додека не созреат, тогаш би го вратила својот капитал. Меѓутоа, бидејќи економските услови се влошија во текот на изминатата година, а технолошките компании беа особено погодени, многу клиенти на банката почнаа да ги повлекуваат своите депозити. СВБ немаше доволно готовина, па почна да продава дел од своите обврзници со огромни загуби, што ги уплаши инвеститорите и клиентите. Поминаа само 48 часа од моментот кога беше откриено дека банката го продала имотот до нејзиниот колапс.