Истражувањата покажуваат дека времето во кое јадеме може да влијае на зголемувањето на телесната тежина и на метаболизмот, особено ако тоа е подоцна во текот на денот. Во високо контролиран експеримент, истражувачите ја тестирале оваа теорија на група од 30 дебели луѓе за да видат како менувањето на времето на внесување калории може да влијае на метаболизмот и апетитот.

Во трудот објавен во списанието Cell Metabolism, тимот објави дека консумирањето калории порано во текот на денот доведува до значително помалку глад. Испитаниците чии утрински оброци биле пообилни имале помалку апетит и чувство на глад.

Авторите на студијата веруваат дека тоа е можеби причината зошто утринските оброци и промените во однесувањето како резултат на тоа, како што е помалиот внес на калории, може да објаснат зошто диетите за појадок се корисни.

Резултатите од студијата сугерираат дека јадењето подоцна може да доведе до „зголемен глад, влијае на хормоните и исто така ја менува генската експресија, особено во однос на метаболизмот на мастите со тенденција да се разградуваат мастите и повеќе да се складираат мастите“, рече д-р Бану Кола, професор по психијатрија. и психологија на Медицинскиот колеџ на клиниката Мајо, кој не бил вклучен во студијата.