ИАКО бројните научни истражувања покажуваат дека во секојдневната исхрана треба да внесуваме што повеќе здрава храна, не треба да претеруваме со некои, предупредуваат нутриционистите. Како што пренесува Everyday Health, експертите се согласуваат дека прекумерното консумирање на одредени видови храна може да предизвика повеќе штета отколку добро.
Иако сами по себе се многу здрави, следните намирници не треба да ги консумираме премногу често бидејќи поради нивниот состав можат да доведат до некои крајно непријатни несакани ефекти. Овие се:
крстовиден зеленчук (брокула, карфиол, кељ, зелка)
храна богата со здрави масти (авокадо, јаткасти плодови, маслиново масло)
вода со лимон
овошен јогурт
овесни снегулки
Риба
темно чоколадо
храна богата со растителни влакна (чиа семе, бобинки, мешунки)
храна богата со бета-каротен (морков, сладок компир).
Како што објаснуваат нутриционистите, прекумерното консумирање зелка може да доведе до варење, водата со лимон може да биде штетна за забната глеѓ ако се консумира прекумерно, храната богата со растителни влакна води до дијареа, надуеност и надуеност, храната со бета-каротин може да ја промени бојата на кожата. (состојба позната како каротеномија), додека премногу овесна каша може да доведе до запек и абдоминална болка. Прекумерното консумирање риба може да биде особено опасно бидејќи, како што објаснуваат експертите, прекумерната количина може да доведе до труење со жива.