Воздушесто тесто, крцкава кора и полн вкус, без вишок маснотии, со задолжителниот бел „венец“ меѓу златните половини – вака изгледаат вистинските крофни.

Поради недостиг на време, денешните домаќинки при правењето крофни често прибегнуваат кон инстант решенија, поради што оваа торта од тесто не изгледа како што замислувале.

Се случува тестото или да не нарасне доволно и да личи на крофни, или да го впие вишокот масло, или пак крофните да бидат цврсти внатре.

За да не ви се случи ова, следете ги старите правила кои ги почитувале нашите баби.

1. Квасец, не прашок за пециво

Вистинските крофни мора да содржат квасец. Точно е дека и со прашок за пециво тестото може да нарасне, но крофната никогаш нема да биде толку воздушна кога ќе ја „скинете“ ако во тестото наместо квасец ставите прашок за пециво.

2. Тестото мора да се удвои

Кога ќе одлучите да направите крофни, одвојте доволно време за овој потфат. Не брзајте и извадете ги крофните ако тестото не се удвоило во волумен – во спротивно, крофните ќе бидат цврсти.

Крофните „бараат“ време, посветеност, а често и сила. Откако ќе го замесите тестото и ќе го обликувате убаво со раце или со голема чаша, оставете го да отстои на топло место да нарасне.

Само кога ќе забележите дека количината на тестото е двојно зголемена, можете да го испржите- само така на печените крофни ќе се појави познатиот бел „венец“.

3. Вистинската температура и вистинската количина на масти

Крофните мора да пливаат во врела маст или масло; ако заштедите на маснотиите во кои ќе ги пржите крофните, наместо воздушно тесто, ќе добиете мекици.

Идеалната температура за пржење крофни е помеѓу 180 и 190 степени. Ако немате кујнски термометар, искористете еден стар трик – во загреаната маснотија истурете прстофат брашно. Ако брашното веднаш почне да крцка, температурата е соодветна.

Пониската температура прави крофните да го впиваат вишокот маснотии, па тестото ќе биде тешко, додека повисоката температура ќе направи крофните да изгорат однадвор и да останат „живи“ внатре.

Секоја крофна задолжително ставете ја на хартиена крпа за да се впие вишокот маснотии.