Состојки за празничното жито:

500 грама побела пченица
400 грама шеќер
400 грама мелени ореви
2 кесички ванилин шеќер
1/2 овошје од морско оревче
Доколку не ви се допаѓа аромата на морското оревче, можете слободно да го изоставите од рецептот, иако е многу малку додаден. Важно е да користите бела пченица и да имате најдобар можен орев, добро исчистен и без лушпи.

Подготовка:
Земете половина килограм бела пченица и исчистете ја од камчиња и плевел, истурете ја во тенџере и прелијте ја со вода, па оставете ја да преноќи. Следниот ден, потопеното зрно измијте го во малку вода за да ја извади нечистотијата и потоа сварете го во тенџере. Кога ќе се свари пченицата, оставете ја да се излади и додека е млака, процедете ја, но не плакнете ја. Тоа е една од тајните, пченичниот скроб треба да остане со зрното.

Кога ќе го процедите зрното, додека е уште топло, измелете го во блендер. Не треба да се меле многу ситно, подобро е житото да биде крупно за да се почувствува исполнетоста на вкусот. Ова е втората тајна на најдобриот рецепт за празничната пченица.

Измешајте повеќе млака и мелена пченица со шеќер и ореви, додадете кесички ванилин шеќер и по желба половина од ситно меленото морско оревче. Мешањето на пченица, ореви и шеќер се прави рачно. Домаќинката ја меша и ја цеди смесата со рацете и прстите.

Ова е третата тајна зошто ова е најдобриот рецепт за празничната пченица. На крајот славното жито одозгора се посипува со ореви. Може да се украси така што од цели ореви се прави релјеф во облик на крст.