реклама

Храната загреана во микробранова печка е безбедна за консумирање, а користењето на овој апарат за домаќинство ви заштедува време за подготвување оброци во многу ситуации. Сепак, не треба да се користи постојано.

Избегнувајте ги следните намирници и пакувања и „спасете“ се од неочекуваниот раст на бактерии во храната, чудните експлозии на состојки за јадење и уништените хранливи материи во здравите грицки.

реклама

  1. Свежи јајца во лушпата

Сосема е во ред ако одлучите да ги испечете или загреете јајцата откако ќе ја скршите лушпата од јајцето. Но, не обидувајте се да направите варено јајце во микробранова печка, бидејќи изложувањето на висока температура може да доведе до акумулација на пареа под лушпата од јајцето, што ќе предизвика пукање. Наместо тоа, варете ги јајцата на традиционален начин и на тој начин намалете ја количината на неред што ќе треба да ја исчистите по готвењето.

  1. Овошје во парче со многу вода

Од истата причина, не се препорачува да ставате овошје со висока концентрација на вода во микробранова печка, бидејќи овошјето може да експлодира и на тој начин да ви создаде дополнителен сет на проблеми. Ако сакате да загреете овошје како круши, праски или сливи без штетни последици, најдобро е да ги исечете на парчиња пред да ги ставите во микробранова печка. Концентрацијата на водата ќе остане иста, но притисокот под кожата на овошјето ќе се намали.

реклама

  1. Замрзнато месо

Микробрановата печка може да биде одлична алатка за одмрзнување на месото што сте заборавиле да го извадите од замрзнувачот неколку часа пред да го готвите. Но, ако го одмрзнете замрзнатото месо со помош на оваа алатка, веднаш искористете го и загрејте го обработете го. Американското Министерство за земјоделство откри дека набргу по одмрзнувањето, бактериите почнуваат да се формираат во „потоплите“ делови на месото, што предизвикува месото да се расипува.

  1. Храна покриена со алуминиумска фолија

Алуминиумската фолија во микробранова печка може да предизвика искра и да предизвика пожар. Кога ги загревате остатоците, секогаш отстранувајте ја алуминиумската фолија од тавата.

реклама

  1. Пуканки во кафена хартиена кеса

Можеби сте имале намера да избегнувате индустриски пакувања со микробранови пуканки поради нивната лоша репутација и здравје, но не ги заменувајте со домашни хартиени кеси. Секаков вид лепак или мастило од кесичката ќе испушта штетни испарувања и на тој начин ќе ја загрози јаденоста на храната. Исто така, постои можност весникот да се запали, пишува Дневник.хр.

реклама