Турскиот локум е многу сладок десерт со густа конзистентност во форма на желе. Збогатете го вкусот со додавање лимон или додавање на вашите омилени јаткасти плодови.

Потребни состојки:

  • 260 грама шеќер во прав
  • 180 милилитри вода
  • 4 лажици сок од лимон
  • кора од 1 лимон
  • 120 милилитри вода
  • 80 грама пченкарен скроб
  • 2 капки жолта прехранбена боја
  • 1 грст ореви
  • пченкарен скроб
  • листови бадем

Турскиот локум е карактеристичен за кујните на Блискиот Исток и на Балканот. Обично, на локумот му се додаваат вода од роза, ванила или нане, како и лешници или кокос. Овој турски специјалитет е многу повкусен ако му додадете лимон, благодарение на што ќе има многу освежителен вкус. Послужете ги вашите гости со локум што дефинитивно ќе ги освои нивните срца.

Начин на подготовка:

Добро намачкајте го силиконскиот калап со масло. Турските специјалитети се многу лепливи, а флексибилниот калап го олеснува вадењето на локумот. Ставете 180 милилитри вода, шеќерот во прав и сокот од лимон во тенџере со дебело дно. Загрејте ја течноста и повремено мешајте, а потоа тргнете го тенџерето од ринглата. Потоа, добро измешајте го пченкарниот скроб со остатокот вода. Во него додајте една лажица шеќерен сируп за да ја загреете смесата и потоа измешајте. Полека додајте го пченкарниот скроб и постојано мешајте. Загрејте ја смесата на тивок оган. Таа треба да стане уште погуста, а по некое време ќе стане и речиси проѕирна. За да видите дали е време да додадете боја, земете малку од смесата во лажичка и ставете ја во ладна вода. Ако текстурата ви одговара, додајте ги кората од лимон, прехранбената боја и оревите.

Колку подолго се загрева смесата, толку ќе биде порастеглива по ладењето. Така и подолго ќе се одржи конзистентноста на локумот на собна температура.

Ставете ја смесата во калапот и израмнете ја колку што е можно подобро. Оставете ја да отстои неколку часа, а потоа отстранете го калапот и исечете ја на коцки. Извалкајте ги коцките локум во листовите бадем, а потоа посипете ги со пченкарен скроб или со шеќер во прав за тие да не се лепат меѓусебно.