реклама

Ако не сте тип на личност кој редовно појадува, но не можете да замислите подобар начин да го започнете денот отколку со шолја омилено кафе, не грижете се. Пиењето кафе на празен стомак не е лошо само по себе. Ова е моментот кога се појавува проблемот.

Има многу придобивки поврзани со конзумирањето кафе кога станува збор за гастроинтестиналниот тракт, тврди гастроентерологот др. Сунана Сохи.

реклама

„Кафето влијае на нивото на стомачната киселина на неколку начини. Како резултат на тоа, некои луѓе може да се соочат со проблеми, на пр. диспепсија, која во основа е варење. Но, тоа може лесно да се реши со избегнување на кофеин или, можеби, уживање во шолја од омилениот пијалок со храната“, вели Сохи.

Самото кафе е кисел пијалок. Кофеинот го стимулира производството на хормонот гастрин, кој е одговорен за производство на стомачна киселина. Иако ова соединение помага да се започне процесот на варење, исто така ја зголемува киселоста во желудникот. Конечно, за нивото на киселоста на цревата придонесуваат и фенолите кои се наоѓаат во кафето, пишува Ordinacija.hr.

реклама

Што се случува кога желудникот е погоден од киселина?

„Кафето има pH вредност од околу 5, додека нашата стомачна киселина има pH од околу 2, што го прави покисел. Како резултат на тоа, нашиот стомак, кој исто така е исполнет со слуз што го штити, би требало да ја издржи киселината предизвикана од пиењето кафе“, објасни гастроентерологот др. Суприја Рао од Бостон.

реклама

Сепак, сето тоа навистина зависи од пациентот. „Сè што јадете предизвикува производство на стомачна киселина, но кафето произведува повеќе. Значи, ако чувствувате надуеност или имате болки во горниот дел на стомакот и мачнина откако ќе пиете кафе на празен стомак, имате проблем со тоа“, објасни Сохи.

Оваа теорија е потврдена со неколку студии, вклучително и една објавена во Медицинската библиотека. Поточно, според истражувањата, кафето може да помогне да се релаксира долниот езофагеален сфинктер, дозволувајќи им на храната да избега во хранопроводникот и да предизвика горушица.

Едноставно, пиењето кафе на празен стомак го зголемува производството на стомачна киселина. Поголемите количества течност не предизвикуваат никакви проблеми за многу луѓе, но за некои може да предизвикаат непријатност. Доколку спаѓате во таа група, но не можете да се откажете од првиот утрински кофеински пијалок, обидете се да уживате во него со залак храна, која во тој случај служи како амортизер.

Различни зрна различни реакции?

Со оглед на тоа што е докажано дека стимулансот придонесува за повисоки нивоа на производство на желудочна киселина, шолја кафе без кофеин ќе биде подобар избор бидејќи доведува до помали количини на гастроинтестинална течност.

„Изборот на темно зрно наместо светло би можело да му помогне на вашиот стомак, бидејќи има помала киселост. Процесот на печење на потемните грав е долг, па губат многу киселина“, објасни Рао.

Ладното пиво е исто така опција со пониска киселост, барем според истражувачите од Универзитетот Томас Џеферсон.

„Ладното сварено кафиња на сите три температури на печење беа малку помалку кисели од топлите кафиња. Како што се зголемувала температурата на печењето, вкупната киселост (ТА) на сите кафиња се намалувала. Со зголемување на температурата на печењето, забележано е дека зголемувањето на разликите во TA помеѓу ладното и топлото кафе малку се зголемува, што покажува дека печењето влијае на процесите на екстракција“, се вели во студијата.

Ако почувствувате горушица откако ќе пиете кафе на празен стомак, изборот на сосема поинаков пијалок со кофеин може да биде вашата најдобра опција. Зелениот чај и црниот чај исто така имаат многу придобивки. Тие содржат помалку кофеин, па затоа се помалку кисели.

реклама