реклама

Сакаме пуканки со филм, а понекогаш и без филм бидејќи, ако не претерате со путерот и другите адитиви, тоа може да биде релативно здрава ужина без многу калории. Но, без оглед на тоа дали внимавате на внесот на калории или не, пуканките што никогаш не треба да ги јадете се пуканки во микробранова печка.

Спакувани во кесичка, со екстра путер и веќе посолени, се многу практични, но треба да имате на ум дека се богати со незаситени масти, натриум и разни штетни хемикалии. Прочитајте подолу за причините зошто треба да престанете да купувате пуканки во микробранова печка и целосно да ги исфрлите од вашата кујна.

реклама

Кесата е полна со хемикалии

Дали некогаш сте се запрашале како целиот путер останува во кесата без да истече?

реклама

И дали сте слушнале за PFA синтетички хемикалии кои вообичаено се користат во пакувањето на храната. Производителите на пуканки ја обложуваат внатрешноста на кесичките со пуканки за да спречат истекување на вкусот на внесениот путер и правење неред.

Неизбежно, истите овие хемикалии влегуваат во пуканките, а потоа во вашето тело кога ќе ги јадете. Бидејќи на овие хемикалии им е потребно време да се разградат, тие со текот на времето можат да се наталожат во вашата крв, пишува Здравствениот центар.

реклама

Тие можат да предизвикаат болест позната како „бели дробови на пуканки“

Аромата на путерот карактеристична за пуканки од микробранова печка е целосно лажна и нема никаква врска со путерот. Тоа е сложена хемиска смеса која често содржи диацетил, состојка поврзана со бронхиолитис. Бронхиолитис облитеранс или „пукански бели дробови“ е состојба во која малите дишни патишта стануваат воспалени, што резултира со често кашлање и отежнато дишење.

Тие исто така содржат многу заситени масти

Дури и ако ги игнорирате сите штетни хемикалии за пакување и вештачките вкусови, не можете да го игнорирате фактот дека повеќето пуканки од микробранова печка се полни со заситени масти како палминото масло.

Некои брендови содржат до 4 грама заситени масти по порција, што е веќе 20 проценти од препорачаната дневна доза. Исто така, имајте на ум дека една порција не значи целата чанта, туку околу една третина од чантата. Но, кој престанува да јаде пуканки откако ќе изеде само една третина од нив?

Тие содржат прекумерна количина на натриум

Масната храна обично доаѓа со висока доза сол, а пуканки од микробранова печка не се исклучок. Нивото на натриум варира во зависност од брендот, но многу пуканки во микробранова печка содржат 250-300 mg натриум по порција, што е до 15 проценти од препорачаната дневна вредност. А со нешто толку солено, поверојатно е дека ќе испиете сладок газиран пијалок и со тоа дополнително ќе го зголемите внесот на штетни материи во организмот.

Лесно можете да подготвите поздрави пуканки

Можете да ги избегнете сите вишок хемикалии и да го контролирате количеството маснотии и натриум што ги внесувате со пуканки со прескокнување на микробрановата печка и правење на шпорет.

Се што ви треба е тенџере со капак, малку растително масло и малку пуканки. Кога ќе размислите за тоа, потребно е исто толку време колку што е потребно за пуканки во микробранова печка.

реклама