реклама

Еден од најважните чекори што треба да се преземат за здраво тело во целина – од цревата, срцето, мозокот, па дури и кожата – е да се даде приоритет на здравата исхрана. За среќа, постојат многу намирници кои можат да се насочат кон голем број проблеми одеднаш.

Всушност, постои едно оревче кое може да биде исто толку добро за вашата кожа како што е за вашиот мозок, а тоа се оревите. Како што се испостави, оревите се храна богата со хранливи материи која може да понуди голем број на придобивки, вклучувајќи блескава кожа и поздрав мозок.

реклама

Дерматолозите препорачуваат ореви како одличен извор на омега-3 масни киселини, особено алфа-линоленска киселина (АЛА). Овие здрави масти играат клучна улога во одржувањето на бариерната функција на кожата, клучен дел за задржување на влагата и спречување на инфилтрација на надразнувачи. Ова, пак, придонесува за мазна, хидрирана кожа, намалувајќи ја веројатноста за појава на проблеми како сувост и егзема.

Оревите се богати со антиоксиданси како витамин Е и полифеноли. Антиоксидансите ја штитат кожата од оксидативен стрес предизвикан од фактори на животната средина како што се УВ зраците и загадувањето. Оксидативниот стрес може да доведе до предвремено стареење, вклучувајќи брчки и губење на еластичноста на кожата, пренесува Klix.

реклама

Антивоспалителните својства на оревите дополнително ги подобруваат придобивките од нивната кожа. Комбинацијата на омега-3 масни киселини и антиоксиданси помага во борбата против воспалението, клучен фактор за различни кожни заболувања, вклучувајќи акни, псоријаза и егзема. Дополнително, присуството на цинк во оревите го поддржува заздравувањето на кожата и помага во справувањето со воспалителни состојби на кожата, што ги прави вреден додаток на исхраната погодна за кожата.

Сепак, неопходно е да се консумираат умерено бидејќи прекумерното уживање во оревите може да доведе до прекумерно внесување калории, бидејќи тие се богати со масти.

реклама

Антиоксидансите во оревите обезбедуваат заштитен штит за меморијата, па дури и ја зголемуваат моќта на меморијата. Покрај тоа, тие се заслужни за забрзување на обработката на информациите, покажувајќи го нивниот потенцијал за поддршка на когнитивните функции.

реклама