Сокот од црвена зелка е исклучително здрав за црниот дроб, а помага и при неколку други здравствени проблеми.

Црвената зелка е одлична храна за здравјето, содржи огромна количина на витамини и минерали, а нутриционистите и лекарите особено го препорачуваат сокот од овој зеленчук.

Црвената зелка содржи протеини, влакна, ензими, фитонциди, шеќер, железо, калиум, магнезиум, витамин Ц, Б1, Б2, Б5, Б6, Б9, ПП, H, провитамин А и каротин.

Всушност, содржи четири пати повеќе каротин од „обичната“ зелка. Содржи антоциди, кои се многу корисни за здравјето.

Постојат многу докази за здравствените придобивки од сокот од зелка. Ги отстранува токсините од телото и го чисти црниот дроб, а облогите од неговите листови помагаат за заздравување на рани, изгореници, ублажување на главоболката и зајакнување на ноктите. Фитонцидите содржани во црвената зелка помагаат во борбата против туберкулозниот бацил. До овој заклучок дошле научниците кои неколку години ги проучувале пациентите со туберкулоза.

Како се прави сокот од црвена зелка?

За да ја подготвите дневната доза, потребно е:
300 гр црвена зелка
1 зелено јаболко
грст свеж босилек
грст свежо нане

Подготовка:
Измијте ги сите состојки, исушете ги, крупно исечкајте ги и ставете ги во блендер да добијат течност. Пијте половина чаша 2 пати на ден пред јадење.

Корисни својства на црвената зелка

Сокот е одличен за лекување на болести на респираторниот систем, уште подобро е ако му додадете малку мед.
Помага во чистење на црниот дроб и жолчните канали. Ако земате половина чаша сок од зелка дневно, ќе ја нормализирате циркулацијата, што ќе резултира со чиста, свежа, кадифена кожа.

Помага во зајакнување на забите, само треба да ја исплакнете устата со овој сок. Сокот од црвена зелка помага во одржување на еластичноста на ѕидовите на крвните садови.

Кој не треба да го пие?
Луѓето кои се нетолерантни на некоја состојка во овој зеленчук дефинитивно треба да го избегнуваат. Исто така, свеж сок од зелка не се препорачува за луѓе со гастроинтестинални заболувања.

Важно е да се знае дека надворешните листови и корења на зелката не се користат при подготовката на сокот поради големата количина на нитрати во нив.