Британската кралица Елизабета Втора се храни исклучително здраво, па не е ни чудо што го прослави својот 96-ти роденден.

Дарен Мекгрејди, нејзиниот личен готвач, постојано го истакнувал тоа во различни интервјуа во врска со навиките во исхраната на Елизабета. И иако кралицата беше речиси хит во медиумите кога нејзиниот лекар и нареди да се откаже од коктелот за добра ноќ, таа всушност одржува многу здрава исхрана, со многу малку слатки.

А она што го јаде секој ден не се променило повеќе од 60 години, вели Мекгрејди.

Значи, што јаде кралицата секој ден за да го одржи своето здравје во нејзината 70-та година од владеењето?

Ако ви се чини дека не би можеле да го испратите ова мени, не е ни чудо, бидејќи за кралицата постојано работат 20 готвачи, кои секој ден и подготвуваат мени, од кое таа избира што ќе јаде тој ден. Зарем не е добро да се биде кралица?

Елизабет секогаш го започнува денот со шолја чај со млеко и без шеќер, а освен тоа задолжителни се и бисквитите кои се потопени во чај.

По туширање и подготовка за денот, следува појадок. Појадокот на кралицата секогаш се состои од ладни снегулки, а понекогаш на менито има и мармалад и тост. Ретко јаде јајца.

Ручекот е едноставен и важно и е да биде протеински силен и без многу јаглехидрати. Мекгрејди изјавила дека нејзиниот избор е главно лист од риба на скара или шкотски лосос послужен со спанаќ и тиквички.

Понекогаш, кралицата сака да јаде салата со пилешко на скара за ручек, а Мекгрејди наведува дека е многу дисциплинирана кога се во прашање нејзините независни оброци и дека во кујната важи правилото „не пченкарен скроб“.

По ручекот следи попладневен чај, кој оди во комбинација со омилените сендвичи со краставици и овошен колач на кралицата.

На Елизабета најмногу и се допаѓаат овие едноставни сендвичи кои се подготвуваат така што прво се сече кората од лебот, па се премачкува со крем сирење од двете страни и се ставаат неколку листови тенко исечкана свежа краставица. Сендвичот потоа се сече за да се вклопи во еден залак.

За вечерата важи истото правило како и за ручекот – без пченкарен скроб, па затоа кралицата најмногу јаде риба на скара или варена со малку салата и зеленчук.

„Тоа е се што јаде, таа е многу дисциплинирана, можеше да јаде што сака, но сепак ја избира оваа храна, дисциплината ја прави толку здрава и долготрајна“, рече Грејди.

Исто така, кралицата понекогаш е почестена, па како десерт на менито често може да се најде свежо овошје од нејзиниот овоштарник, а таа е и голем љубител на чоколадото.

„Но, тоа мора да биде темно чоколадо, колку потемно толку подобро“, рече Грејди додавајќи „Елизабета не сака млечно чоколадо“.

Храната која никогаш не може да се најде на менито на кралицата се лук, тартар и брза храна.

„Елизабет не поднесува лук, а кога станува збор за месото, таа сака добро испечен стек, па тартарот од стек, заедно со лукот, никогаш нема да се најде на нејзиното мени. Кога 20 готвачи работат за вас секој ден, нема потреба од брза храна, можете да јадете што сакате во секое време“, изјави Грејди за Eatthis.