Велигден се ближи, па решивме не само да размислиме која техника на фарбање јајца да ја избереме, туку и што да месиме.

Иако повеќето домаќинки имаат план што да подготват за велигденскиот ручек, не можевме да одолееме да ви го покажеме овој пресладок начин на изложување јајца. Но, немојте да мислите дека лебот направен на овој начин е само за украс.

Ова совршено пециво ќе исчезне од трпезата со брзина на светлината, тоа ви го гарантираме.

Состојки:

  • 20 гр свеж квасец
  • 60 гр маргарин
  • 250 мл млеко
  • 200 мл вода
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 600-700 гр брашно
  • 1 јајце

Подготовка:

Измешајте топло млеко и топла вода, потоа издробете го квасецот и додадете шеќер. Измешајте сè и додадете брашно со постојано мешање со лажица. Се топи путерот, па се додава, па се додава сол.

Додадете уште брашно и измешајте. Постепено додавајте брашно и мешајте со лажица додека не стане многу густо. Потоа додадете уште малку брашно и замесете меко и мазно тесто. Оставете да отстои околу 1 час.

После тоа, тестото поделете го на 6 еднакви делови, секој по 150 гр. Направете венци на плех, премачкајте со јајце, а во средината можете да ставите стуткана алуминиумска фолија која подоцна ќе ја смените со јајце. Се пече на 200 степени околу 15-20 минути во зависност од рерната.

Штом се испече, отстранете ја алуминиумската фолија додека се уште е топла, а потоа оставете да се излади. Кога ќе се излади, ставете го јајцето во средината.