реклама

Отровните животни отсекогаш ја привлекувале љубопитноста на научниците и љубителите на природата, но дали некогаш сте се запрашале кои животни имаат најбрз отров.

Порталот Business Insider претстави четири животни со најбрзиот отров на светот, а сите четири живеат во Австралија. Пресметувајќи чиј отров е најсмртоносен и најбрз, ја земале предвид јачината на отровот, дозата што ја внесуваат во човечкото тело и брзината на дистрибуција.

реклама

  1. Сиднејски осаменик пајак

На местото број четири има пајак. Да потсетиме дека на Земјата има повеќе од 40 илјади видови пајаци и повеќето од нив се отровни, но само неколку од нив претставуваат опасност за човечкиот живот.

Најлош меѓу нив е двојникот од Сиднеј. Неговиот отров е 60 пати посилен од цијанидот, а ако ве касне може да умрете за час или два. Отровот го напаѓа нервниот систем, кој се преоптоварува и на крајот се исклучува.

реклама

  1. Австралиска кафена змија

Пајаците не се единствените отровни жители на Австралија, која е дом на 20 од 25-те најсмртоносните змии во светот, вклучувајќи ја и австралиската кафена змија, која е одговорна за најмногу смртни случаи од каснување од змија во Австралија. Неговиот отров е осум илјади пати посилен од цијанидот и може да убие човек за помалку од еден час. И нејзиниот отров го напаѓа нервниот систем, така што отровот го забавува додека не се исклучи. Во исто време, отровот содржи компонента за згрутчување на крвта.

  1. Октопод со сини прстени

Октоподот со сини прстени има отров илјада пати посилен од цијанидот. Човек може да умре од овој отров во рок од 20 минути. Бактериите во нејзината плунка создаваат исклучително силен невротоксин кој ги парализира мускулите. Кога таа парализа ќе стигне до дијафрагмата и мускулите околу ребрата, потребни се минути за да дојде до смрт.

реклама

  1. Морска оса

Сепак, едно од морските животни во Австралија е крајниот убиец, чиј отров е најбрз и најефикасен кога се во прашање неговите жртви, пренесува Кликс.

реклама