Во целиот свет и со векови луѓето „за среќа“ фрлаат парички во фонтани, бунари и реки. Оваа традиција е толку добро прикажана во филмовите што стана вообичаена практика на многумина штом ќе се најдат во нов град пред нова фонтана. Или со авион.

Патувањето во Рим не е комплетно без фрлање паричка преку глава во Фонтаната Треви, со желба повторно да се вратите во „вечниот град“. Поради овој и слични обичаи, секоја година од некои фонтани се вадат стотици илјади, па и милиони евра.

Иако точното потекло не е познато, обичајот датира од римо-британската и келтската митологија. Идејата потекнува од луѓе кои нуделе парична компензација на духови или натприродни сили. Поради прочистувачките својства на водата, долго време се верувало дека духови и слични натприродни сили живеат или минуваат низ неа.

Еден од најстарите примери на бунари за желби е во Англија, каде луѓето нуделе пари на божицата Конвентина. На дното на бунарот се пронајдени илјадници монети кои датираат од првиот до петтиот век од нашата ера.

Бил Маурер, антрополог и декан на Факултетот за општествени науки на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, вели дека пред тоа, многу култури користеле храна, ретки камења, резби и растенија како подароци на боговите. Меѓутоа, кога монетите стапиле во оптек, што е околу 600 до 500 години пред Христа, луѓето почнале да даваат подароци во пари.

Тој забележува дека на монетите има слики, текст и симболи кои се особено погодни за ритуали. Значи, ако некој сака повисока сила да направи нешто за нив, понудата во форма на пари се сметаше за сериозно признавање на таа моќ, додаде антропологот.

„Не се работи толку за плаќање, но бидејќи монетите имаат квази-магичен квалитет, тие претставуваат врска со суверенитетот и знак на авторитет. Станува збор за жртвување“, рече Маурер.

Традицијата еволуираше со текот на времето и отиде подалеку од водата во која се фрлаа пари. Штефан Крмникек, антрополог од Универзитетот во Тибинген во Германија, вели дека отишле толку далеку што луѓето фрлале пари во турбините на авионите пред полетувањето за среќа.

Така, во 2017 година, летот од Шангај беше одложен пет часа бидејќи паричка фрлена од постара жена заврши во моторот на авионот.