реклама

Птиците скокаат на многу мали нозе. Гледајќи ги, многу луѓе се прашуваат зошто нозете на птицата се толку тенки и како можат да ја издржат тежината на птицата?

Птица во лет е поезија, птица на земја е загатка. Ако гледаме врапче или некоја друга певничка како скока на шумското дно, можеме да се запрашаме: како толку тенки нозе ја издржуваат својата тежина?

реклама

Според Scientific American, првата причина зошто нозете на птиците се толку невообичаено тенки е затоа што остатокот од нивните тела е претежно покриен со пердуви, што може значително да ја зголеми нивната привидна големина, вели Џулија Кларк, палеонтолог која ја проучува еволуцијата на птиците на Универзитетот. Тексас до Остин.

Релативно месните бутови на птиците се скриени под пердувите, а повеќето птици имаат лушпести потколеници, вели Кларк, поради што тие екстремитети изгледаат невообичаено мали и голи. Се чини дека птиците кои имаат пердуви до прстите, како што се бувовите и некои домашни кокошки, имаат подебели потколеници од нивните голоноги братучеди.

реклама

Но, тоа не е само визуелна илузија, објаснува палеонтологот. Стапалата на птиците се навистина различни од стапалата на другите животни затоа што птиците се потомци на теропод диносаурусите, група двоножни кои варираат по големина. Некои беа мали, како модерни врапчиња, а други беа огромни, како Тираносаурус.

Додека повеќето цицачи кои можат да одат на две нозе, како што се мечките, шимпанзата и луѓето, стојат на пети, диносаурусите одеа на прстите и предното стапало, а останатите коски од стапалата беа испружени и држени од земјата.

реклама

Живите птици задржале некои од овие карактеристики, но како што се издигнувале сè повисоко во воздухот, тие развиле други карактеристики. Птичји роднини како велоцираптори имаа релативно кратки бедра над долгите потколеници и прсти, но ги држеа повеќе или помалку вертикално, исто како нас. Меѓутоа, ако се движиме по семејното стебло на птиците кон помодерни роднини, ориентацијата на овие екстремитети постепено се менува.

„Кај птиците, бутната коска е главно хоризонтална и е тесно поврзана со мускулните групи кои се прикачуваат на телото“, објасни Кларк за Scientific American.

Зошто се случи оваа промена?

Тешко е да се одржува рамнотежа како двоножник. Без силен центар на гравитација поддржан од силни нозе, секое двоножење е во опасност да се преврти. Двоножните диносауруси се издржувале така што ја распределувале својата тежина на долгите вратови и коскените опашки.

Кларк вели дека како што предците на птиците сè повеќе ги користеле своите крилја, нивниот центар на маса се префрлил кон предниот дел на нивните тела поради развојот на моќните пекторални мускули. За да се одржи рамнотежа, телата на птиците се намалија. Нивните бутови се движеа хоризонтално и се споија со телото, со што практично станаа дел од колкот. Коленото, сепак, стана највисокиот подвижен дел од ногата.

Птиците развиле и други анатомски промени. Со текот на времето, трите коски пронајдени во стапалата на диносаурус се променија во една споена коска кај птиците која е и лесна и силна. Повеќето од мускулите на нивните нозе се поврзуваат со бутот, кој е поврзан со трупот. Потколениците и стапалата се контролирани со снопови на многу тенки тетиви кои се движат од колената до прстите.

„Ниту едно друго животно нема систем на тетива што им овозможува да имаат силни мускули блиску до телото“, каде што се скриени под пердувите, вели Кларк.

Се разбира, не сите птици имаат тенки нозе. Птиците кои поминуваат многу време на земја или ловат плен за егзистенција сè уште имаат карактеристично тенки, жилави нозе, но тие често се подебели од оние на нивните роднини од птици-песнички. Лесните птици-пејачки затоа се помалку зависни од одење.

„Главниот начин на движење на повеќето птици, барем кога треба да бркаат нешто, да избегаат од нешто или да покријат голема површина, е летот“, вели Стивен Брузат, палеонтолог од Универзитетот во Единбург. „Затоа нозете не можеа да бидат толку мускулести.

Кога ги гледаме стапалата на птицата, мораме да запомниме дека тие се такви какви што се поради еволутивната историја на птиците, која во голема мера се карактеризира со минатите лоза кои се занимавале со воздухот.

Кај повеќето птици – особено оние што летаат – мускулестиот екстремитет е крилото, додека нозете изгледаат мали во споредба.

Без разлика на потеклото, очигледната тенкост на нозете на птицата ја нагласува заобленоста на телото и создава радосен изглед на скокови или брзи трчања кои толку многу не возбудуваат.

реклама