реклама

Автомобилот е се освен чисто место.

Воланот е најзаразеното место во вашиот автомобил. Тој ги носи никулците што ги донеле твоите раце од каде и да те однел денот.

реклама

Дури и ако внимателно ја исчистите внатрешноста на автомобилот со правосмукалка или ја однесете во автоперална, вашиот волан сигурно нема да биде избришан толку чист како што треба.

Дури 12 проценти од луѓето никогаш не го чистат својот автомобил

реклама

Кога CarRentals.com анкетираше 1.000 возачи во САД, одговорите покажаа дека 32 отсто само еднаш годишно ја чистат внатрешноста на нивниот автомобил темелно. Покрај тоа, истражувањето покажа дека 12 отсто од луѓето никогаш не го направиле тоа.

Ова не е добро затоа што автомобилот е се освен чисто место. Просечниот автомобил е дом на околу 700 различни видови бактерии, што е опасно ако сте некој што сака да јаде во автомобилот.

реклама

Во истото истражување, CarRentals.com откри дека просечниот волан има 629 видови бактерии кои формираат колонија на квадратен сантиметар, што е повалкано од јавен тоалет (172 CFU), екран на мобилен телефон (100 CFU) и копче за лифт (313 CFU).

Држачот за чаши е на второ место

Држачот за чаши не е далеку зад воланот во однос на нечистотија со просечни 506 CFU на квадратен сантиметар. Според CarRentals.com, безбедносниот појас е трет највалкан, а внатрешната рачка е четврта, пренесува Index.hr.

Патем, студија од 2014 година објавена во списанието „Biofouling“ покажа дека стафилокок е една од најчестите бактерии пронајдени во автомобилите, што е причина за загриженост бидејќи стафилокок може да предизвика труење, инфекции на кожата и MRSA (вид на стафилокок ауреус ).

реклама