реклама

Кутикулите се еден од најнепријатните козметички проблеми со кои се соочуваат многу луѓе.

Овие парчиња „искината“ кожа, кои се појавуваат покрај ноктите, често се фаќаат за облека и накит и на рацете им даваат неуреден изглед. Експертите за кожа предупредуваат дека постојаната желба за лупење на кожата може да биде знак за признаено ментално здравје.

реклама

Повторената желба да се „избере“ сопствената кожа е знак на болеста наречена дерматиломанија – според официјалната дефиниција, малку познат вид на опсесивно-компулсивно нарушување.

Лекарите можат да го дијагностицираат нарушувањето кога некој ќе им ги повлече кутикулите „до степен на оштетување или ранување“. Точната причина не е целосно разбрана, но стресот и анксиозноста може да ги влошат симптомите.

реклама