Пердув од сега изумрената птица Хуија (Heteralocha acutirostris) од Нов Зеланд постави светски рекорд откако беше продаден на аукција за 46.521,50 новозеландски долари, односно 28.417 американски долари, пишува Би-би-си.

Пердувот, за кој првично се очекуваше да чини до 3.000 долари, го собори претходниот рекорд за продаден пердув од ист вид за 450 отсто.

Птицата Хуија била света за народот Маорите. Нивните пердуви често ги носеле поглаварите и нивните семејства, а исто така ги подарувале или тргувале со нив. Птицата последен пат била видена во 1907 година, но непотврдени видувања биле пријавени дваесет до триесет години по таа година, според Музејот на Нов Зеланд.

Хуија била мала птица песнопојка од семејството на медојадци во Нов Зеланд и била позната по своите способности за скокање и прекрасните перја, кои се одликувале со својот бел врв.

„Пердувот продаден во понеделникот е во прекрасна состојба. Сè уште го има својот многу изразен сјај и нема штета од инсекти“, изјавила Лиа Морис, шеф на декоративната уметност во аукциската куќа „Веб“.

Прикажи повеќе