реклама

Владата на Обединетото Кралство ќе ја забрани употребата на мобилни телефони во училиштата, вклучително и за време на одморот, бидејќи тие ја нарушуваат наставата.

Министерството за образование соопшти дека 97 отсто од децата на возраст од 12 и повеќе години имаат лични мобилни телефони.

реклама

Тие најавија дека забележале дека квалитетот на образованието е подобар во училиштата кои забранија употреба на мобилни телефони.

Тие потсетија дека Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО) исто така повика на забрана за мобилни телефони во училиштата, кои предизвикуваат сајбер малтретирање и прекин на наставата.

реклама

Тие изјавија дека директорите на училиштата ќе добијат поддршка за забрана за користење на мобилни телефони во текот на целиот училишен ден, вклучително и за одмор.

Најавено е дека телефоните воопшто нема да се носат на училиште или ќе бидат оставени во заклучени кутии, плакари или сефови на влезовите на училиштата.

реклама

Тие истакнаа дека 44 отсто од родителите се загрижени за времето поминато на нивните деца со мобилните телефони.

Тие изјавија дека ќе бидат инвестирани 10 милиони фунти во околу 700 училишта во следните три години за да се спроведе оваа забрана.

Министерката за образование Џилијан Киган рече дека училишниот персонал ќе добие овластувања да спречи користење телефон.

„Училиштата се места за образование, а во најлош случај телефоните предизвикуваат несакани прекини на наставата“, вели Киген.

Министерката за наука, технологија и иновации Мишел Донелан смета дека иако технологијата нуди значителни придобивки, тие не треба да бидат на сметка на образованието на децата.

Повеќе од 75 отсто од семејствата ја поддржуваат забраната за користење на телефони во училиштата.

реклама