Неверојатни 70 проценти од луѓето велат дека го доживеале чувството на паѓање кога конечно ќе заспијат, но малкумина разбираат што е тоа и зошто се случува. Безопасната и релативно честа сензација е позната како хипничен грч или почеток на спиење. Тоа се случува кога телото доживува ненадејни мускулни контракции, слично како кога скока кога е исплашено.

Истражувачите навистина не знаат со сигурност што предизвикува хипнични грчеви, но тие имаат неколку теории.

„Истражувачите се сомневаат дека кога заспиваме, понекогаш има дефект помеѓу нервите во ретикуларното мозочно стебло, што создава одговор што води до хипничко грчење“, пишува Sleep Foundation.

„На пример, може да се случи кога вашите мускули целосно се релаксираат, иако ова е нормален дел од заспивањето, вашиот мозок погрешно претпоставува дека всушност паѓате и реагира со мускулни грчеви. Исто така, можно е хипничните грчеви да се физички реакција на сликите слични на соништата што ги придружуваат“, објаснуваат тие.

Експертите за спиење сугерираат дека прекумерната потрошувачка на кофеин, потрошувачката на стимуланси, енергичното вежбање пред спиење, емоционалниот стрес и недостатокот на сон може да ја зголемат веројатноста за појава на хипнични грчеви.