Една од најголемите животни мистерии конечно е решена, благодарение на Интернетот.

Ако некогаш сте се запрашале зошто некои хемикалии имаат дупка на капакот, има многу едноставно објаснување, кое исто така е малку бизарно.

Иако некои мислат дека тоа е поврзано со протокот на мастило, вистинската причина е всушност многу поважна.

Според луѓето од Bic, еден од најпознатите брендови на хемиско пенкала, дупката во капачето е всушност клучна безбедносна карактеристика.

Стандарди за безбедност

На веб-страницата Bic тие објаснуваат: „Причината зошто некои BIC® пенкала имаат дупка во капачето е да се спречи капачето целосно да го попречи дишните патишта доколку случајно се проголта. Ова го бараат меѓународните безбедносни стандарди ISO11540, освен кога се смета дека капачето е исто така големо за да претставува опасност од задушување“.

Оваа суштинска информација беше споделена и на сметката на Zack Films на Инстаграм, објаснувајќи дека компаниите како Bic треба да обезбедат дека нивните капаци имаат дупка за заштита на клиентите.

Во своето видео, Зак објаснува: „Видете, има многу простор за воздух да протече ако се заглави во нечие грло“.

За многумина ова беше прв пат да слушнат за оваа необична информација, додека некои тврдат дека тоа е општо познато.