Плачењето е природен човечки одговор на низа емоции, вклучувајќи тага, радост, тага и фрустрација. Истражувањето спроведено во САД покажало дека жените плачат во просек 3,5 пати месечно, а мажите 1,9 пати месечно.

Плачењето често се прикажува како знак на слабост, но тоа не е. Емоционалното плачење е, по правило, однесување единствено за луѓето и може да се смета за чекор напред во еволуцијата, односно последица на подлабока поврзаност со тагата и тагата.

Сепак, плачењето често има лоша репутација и дури се смета за непожелно однесување поврзано со губење на самоконтролата. Дел од таа негативна слика е последица на плачење во детството, кога тоа е поврзано со гнев и емоционална инконтиненција.

Има и сексистички конотации. Плачењето се опишува како „женско“ и „непожелно“ однесување бидејќи подразбира слабост или емоционална кршливост.

Но, вистината е дека плачењето може да се поврзе со длабока емпатија, меѓусебна поврзаност и автентични чувства.

Луѓето плачат кога гледаат туѓа болка, кога поминуваат низ тажни и тешки ситуации, кога треба да ја ослободат насобраната скриена или потисната тага. Плачењето може да обезбеди клучна катарза и пат кон заздравување и движење напред по некоја траума.

Ако моменталната ситуација ве натера да плачете, направете го тоа. Не воздржувајте се, бидејќи плачењето има цела низа придобивки.

Плачењето има смирувачки ефект

Плачењето може да му помогне на човекот да ги регулира сопствените емоции, да се смири и барем малку да ја намали тагата. Студијата спроведена во 2014 година покажа дека плачењето може да има директно, смирувачки ефект врз луѓето. Докажано е дека плачењето го активира парасимпатичкиот нервен систем, кој им помага на луѓето да се релаксираат.

Поддршка од другите

Плачењето може да му помогне на човекот да ја добие поддршката од околината бидејќи, како што покажа една студија од 2016 година, ги зближува луѓето околу нас.

Тоа помага да се ублажи болката

Освен што се смируваме себеси, пролевањето емоционални солзи ослободува окситоцин и ендорфин, кои им помагаат на луѓето да се чувствуваат добро и можат да ја ублажат и физичката и емоционалната болка.

На овој начин, плачењето може да помогне да се намали болката и да се зголеми чувството на благосостојба.

Го подобрува расположението

Плачењето исто така им помага на луѓето со тоа што го подобрува нивното расположение. Освен што ја ублажуваат болката, окситоцинот и ендорфините можат да помогнат во подобрувањето на расположението.

Го ублажува стресот

Кога плачењето е одговор на стресот, солзите содржат голем број на стрес хормони и други хемикалии. Истражувачите веруваат дека плачењето може да го намали нивото на овие хормони во телото, што би можело да го намали стресот.

Сепак, потребни се повеќе истражувања во оваа област за да се потврди ова.

Ги убива бактериите

Плачењето помага да се убијат бактериите и да се одржуваат очите чисти бидејќи солзите содржат течност наречена лизозим.

Студија од 2011 година покажа дека лизозимот има толку моќни антимикробни својства што може да помогне да се намалат ризиците од биотерористичките агенси како антракс.

Го подобрува видот

Базалните солзи, кои се ослободуваат секогаш кога човек ќе трепне, помагаат очите да останат влажни, односно имаат улога да го спречат сушењето на слузницата.

Подмачкувачкиот ефект на базалните солзи им помага на луѓето да видат појасно. Кога мембраните ќе се исушат, видот може да стане заматен, пишува Портал Запоздена.