МАЛИОТ град Витиер, Алјаска, е прилично изолиран од остатокот од светот, а до него може да се стигне со траект или со поминување низ подземен тунел долг 4 километри кој минува под глечер.

Овој сонлив град на западната страна на принцот Вилијам Саунд е сместен меѓу живописни планини, но ако замислувате куп куќи во кои се сместени неговите 200 жители – тоа не е така. Наместо тоа, на работ на градот има зграда од 14 ката – поранешен стар хотел налик на касарна во кој живеат сите жители.

Зградата во која живеат сите граѓани на Витиер се вика Бегич Тауерс и е изградена во 1974 година за време на Студената војна. Во рамките на 14 ката, има сè што им треба на нејзините жители – од пошта, болница, полиција, училиште до градската администрација.

За да го напуштат градот, жителите на Витиер можат да ги користат морските линии или тунелот со една лента и обично го организираат својот живот според распоредот на тунелот. Имено, автомобилите можат да поминуваат само еднаш на час во двете насоки, а тунелот се затвора во 22:30 часот.

„Затвореник од Витиер“

Честа глетка на влезот во Витиер се луѓе кои ја пропуштиле последната шанса да поминат низ тунелот и може да се видат како спијат во своите автомобили. Многу жители поседуваат маици со натпис POW – Prisoner of Whittier, што значи „Заробеник од Whittier“.

Од внатре, зградата во која живеат изгледа како секој масивен станбен комплекс во голем град, освен што кога ќе излезете надвор во зима, има малку места за одење и никој да не се види.

Патувањето за време на шпицот во Витиер значи запирање на лифтот на секој кат. Тоа значи дека дури и кога е студено, вработените во градот можат да одат на работа со сандали, а децата одат по неколку ката за да стигнат до училиште. Се вели дека некои луѓе не излегуваат надвор од зградата и од самиот град со недели, па дури и месеци.

Само околу 220 луѓе живеат во Витиер во текот на целата година, кои работат во комерцијален риболов, рекреација и туризам, или за државниот ферибот и железницата што го поседува речиси целото земјиште во областа.