Официјални претставници за животна средина од некои од најголемите светски земји кои емитуваат CO2 се состанаа денеска на Бали во Индонезија на разговори за поттикнување на глобалната климатска акција и други проблеми што се влошија поради војната во Украина. Министерот за животна средина на Индонезија, Сити Нурбаја изрази очекување дека состанокот ќе донесе заеднички договор за три приоритетни прашања – одржливо закрепнување, климатски активности и мобилизација на ресурси – што се дел од Парискиот договор, првиот универзален и правно обврзувачки документ за спречување на климатските промени.

Членките на Г-20 сочинуваат околу 80 проценти од светското економско производство, две третини од светското население и емитуваат околу 80 насто од глобалните емисии на стакленички гасови.

Прикажи повеќе