Во МАЛАта германска населба Фугереј, лоцирана во Аугсбург, киријата е само 88 центи годишно (околу 50 денари), но мора да се исполнат одредени услови.

Фугереј е најстарата социјална населба во светот, изградена во 1516 година од Јакоб Фугер Помладиот. Овде сакал да ги смести луѓето од Аугсбург кои биле во послаба финансиска состојба и до 1523 година биле изградени 52 куќи, а потоа таму била изградена црква. Портите биле заклучени ноќе, па може да се каже дека Фугереј во тоа време бил независен град.

Условите за живеење во Фугери се исти како и пред 500 години: освен мала кирија, треба да живеете во Аугсбург најмалку две години, да бидете со католичка вера и со ниски средства, но без долгови, а вратите сè уште се заклучени секоја вечер во 22 часот.

Станбените единици се со големина од 45 до 65 метри квадратни и наликуваат на мали куќички. Апартманите имаат кујна, дневна, бања и спална соба. Апартманите на приземје имаат двор, а становите на првиот кат имаат поткровје.

Туристите имаат можност да го посетат Фугереј. Една станбена единица е празна и служи како музеј. Во периодот од 1681 до 1694 година тука живеел масонот Франц Моцарт, прадедото на Волфганг Амадеус Моцарт, а во негова чест била поставена спомен плоча.