Најголемите промени на животната средина во историјата на планетата Земја биле забележани во последните 50 години.

Кадри направени со „Гугл ерт“ од 1984 до 2020 година ја покажуваат оваа промена. Видео составено од кадрите покажува колку се сменила планетата од 1984 година, а најдрастичните промени се резултат на климатските промени, како повлекувањето на глечерот Колумбија на Алјаска.

Се забележува и намалувањето на прашумата Амазон, која се претвора во села и фарми.

YouTube video

Извор: National geographic

Прикажи повеќе