Нов Зеланд денеска прогласи национална вонредна состојба по трет пат во својата историја, бидејќи циклонот Габриел предизвика големи поплави и лизгање на земјиштето, принудувајќи евакуација на луѓе. Откажаните летови заглавија илјадници луѓе, додека стотици илјади останаа без струја. „Сериозноста и широчината на штетата што ја гледаме не е забележана во една генерација“, рече премиерот Крис Хипкинс на денешната прес-конференција, додавајќи дека Австралија и Британија ветија поддршка.

Прикажи повеќе