Можеби не се меѓу чудата на светот, но овие седум згради секако се меѓу најнеобичните градби што некогаш ги направил човекот.

Можеби ќе ги најдете грди, слатки, привлечни или бизарни, но едно е сигурно – овие седум згради ќе предизвикаат некаква емоција кај речиси сите, а веројатно тоа е суштината на нивното постоење.

Коцкаста куќа

Куќите во форма на коцки се наоѓаат во близина на метрото во Ротердам, Холандија, а интересно е како еден од сопствениците решил да ја отвори својата куќа за јавноста, се разбира за плаќање, за да погледне во внатрешноста.

Камена куќа

Камената куќа се наоѓа на северот на Португалија помеѓу Селорика де Басте и Фафа. Станува збор за градба која се наоѓа помеѓу две огромни карпи кои му служеле како темел, поголемиот дел од ѕидовите, па дури и дел од таванот. Куќата почнала да се гради во седумдесеттите години на минатиот век, а била завршена за околу две години. Првично требаше да биде викендица на сопственикот на зградата, но денес таа куќа е музеј.

Зграда на слонови

Зградата Слон се наоѓа во Бангкок, Тајланд, а еден поглед на неа ќе објасни зошто се нарекува така. Таа изгледа како слон. Оваа зграда ја симболизира почитта на таа нација кон слоновите и е позната и како зградата Чанг. Изграден е во 1997 година и има три кули кои формираат слон, две служат како нозе, а третата како багажник. Кулите имаат 32 ката и се високи 108 метри.

Хабитат 67

Canadian Habitat 67 е многу необична резиденција изградена за Светскиот саем во Монтреал во 1967 година. Првично, планот беше да се придржува до тезата на Моше Сафди, кој дизајнираше нов тип на урбани станбени комплекси со сместување кои вклучуваат градини, изолираност и ентериери на повеќе нивоа. Комплексот се состои од 350 речиси идентични бетонски единици кои можат да бидат високи до 12 ката и се различно организирани.

Куќа која танцува

Танцувачката куќа во Прага е можеби визуелно најинтересната од сите седум згради. Дизајниран е од хрватско-чешкиот архитект Владо Милуниќ и Франк Гери, а се наоѓа покрај реката Влтава во историскиот кварт на Прага. Идејата беше на уникатен начин да се прикаже транзицијата на земјата од комунистичка во парламентарна демократија.

Зграда кошница

Зградата на кошницата, или зградата на кошницата, е зграда во форма на кошничка за пазарење во продавница. Се наоѓа во САД, а за необичниот дизајн е заслужен сопственикот на компанијата Longaberger, чиј најпродаван производ беше корпата за купување. Внатрешноста на зградата е поплочена со мермерни плочи, а мебелот е многу луксузен.

House attack!

House Attack се наоѓа во Австрија и е најголемиот музеј за модерна уметност во таа земја. Познат е по својот многу бизарен дизајн на покривот кој изгледа како да се срушила куќа врз зградата.