СЕКОЈ родител сака да го види своето дете среќно, па многу често исполнува некои желби кои навистина не се реални. Ова особено може да се забележи кога родителите трошат неверојатни суми пари на играчки кои се прескапи, досадни и честопати целосно непотребни.

На крајот, тие завршуваат некаде во ѓубре, искршени на парчиња или складирани во ќош затоа што детето не сака да си игра со нив или му е досадно. Според терапевтот Ејми Тирпак, постојат играчки кои никогаш не треба да ги купувате на вашето дете. Таа објасни што се играчките, пренесува Net Mums.

  1. Бучни пластични играчки

Веројатно нема родител кој нема дома куп бучни пластични играчки, нели? Но, колку и да се вообичаени овие играчки, терапевтот Тирпак има силно мислење за тоа зошто не треба да им ги купуваме на нашите деца.

„Покрај тоа што се здодевни за родителите, не се добри ниту за децата. Истражувањата покажуваат дека ваквите играчки можат да бидат исклучително штетни за децата, особено за помалите, а меѓу другото, можат да го одложат развојот на говорот“, вели тој.

  1. Играчки со многу мали делови

Тирпак објаснува дека треба да се забранат и играчките со многу делови бидејќи децата не можат да се справат со премногу опции.

„Поради малите парчиња, може да настанат бројни повреди, некои делови може да ги проголта детето, но тоа се само дел од многуте лоши страни на овие типови играчки. Имено, истражувањата покажуваат дека кога децата имаат многу опции на располагање, поверојатно е дека ќе направат хаос и ќе си заминат бидејќи полесно го губат фокусот, се расеани, преоптоварени затоа што едноставно им е премногу. ‘ тој вели.

  1. Големи играчки

Најчесто ги даваат луѓе кои немаат деца или барем имаат големи куќички каде што можат да сместат такви играчки. Сепак, Тирпак предупредува дека ова е еден од најлошите видови играчки што може да му ги купите на детето бидејќи децата не само што не можат нормално да си играат со нив, туку зафаќаат и многу простор, што воопшто не е практично.

„Големите и масивни играчки ќе заземат само многу простор, а многу претходни студии покажаа дека децата подобро напредуваат во областите за игра кои не се преполни. Затоа е најдобро да избегнувате вакви работи и задолжително информирајте ги вашите роднини за тоа“, објаснува тој.

  1. Играчки со инструкции

Тирпак објаснува дека никогаш не би им купила на своите деца подарок што доаѓа со упатства. Таа, исто така, не би купила подарок врз основа на нејзините очекувања за тоа како, кога и каде детето ќе го користи.

„На пример, никогаш нема да купам облека за дете и да кажам дека мислев дека може да ја облече на првиот училишен ден или да му купам плишано мече со кое се надевам дека ќе спијат секоја вечер. Мора да им обезбедиме на децата креативност и независност да изберат дали, како, кога и каде да ги користат подароците што им ги даваме, не смееме да правиме се друго“, додаде таа.

  1. Играчки од кои на децата брзо им здосадуваат

Последна ставка на листата на забранети играчки се сите оние кои на децата им даваат пет минути забава, а кога ќе заврши, остануваат со нешто со кое повеќе нема да си играат. Како што објаснува Тирпак, тоа се претежно играчки кои кратко време се забавни за секое дете, а подоцна веќе не се игра со нив.

„Најчесто тоа се играчки кои се популарни во одреден момент, но дури тогаш. Освен што ваквите играчки немаат функција, го попречуваат и менталниот развој на детето бидејќи не ја поттикнуваат креативноста, туку само веднаш делуваат“, вели тој.