таг: празник

Се празнува Водокрст, денес е строг пост

0
Ден пред големиот христијански празник Богојавление – Водици, на празникот наречен Водокрст секоја година се извршува голем Богојавленски водосвет. Празникот е познат...

Денеска не смеете да правите една работа – на Велигден доколку...

0
Денес е најголемиот христијански празник, бидејќи на тој голем ден, очекувањата и желбите на сите праведници се исполнуваат. Велигден се нарекува и Паша,...

Зошто Велигден не е секоја година на ист ден?

0
Сите знаеме дека Велигден е празник со непостојана дата за празнување. Празник неврзан за датум. Тој е секогаш во недела, но која недела...

Честитајте го Велигден со некоја од овие пораки

0
Велигден е најубавиот православен празник, а ова се најубавите пораки. Нека од Велигден до Велигден биде присутна кај сите вас …...

Зошто Велигден секогаш е во недела и на полноќ, а не...

0
Сите знаеме дека Велигден е празник со непостојана дата за празнување. Денот не го менува, а датумот го менува. Може да биде во...

Како се пресметуваат велигденските таблици?

0
Сите знаеме дека Велигден е празник со непостојана дата за празнување. Денот не го менува, а датумот го менува. Може да биде во...

ВЕЛИГДЕН: Кои се народните верувања и обичаи за најголемиот Христијански празник?

0
Велигден е најголемиот христијански празник, кој го одбележува и слави Христовото воскресение. Празникот се одбележува на нешто поинаков начин и обично на...

Што се прави со првото црвено Велигденско јајце од минатата година?

0
Велигден е голем и тежок празник, а за Велики четврток традиционално се вапцаат јајца. Според верувањата, најзначајно е првото вапцано јајце во...

Денес никако не правете една работа на големиот празник – еве...

0
Денес е големиот празник Василица за кој има неколку обичаи. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние...

Многу важен обичај за Василица: Никако не го правете ова, ќе...

0
Во четврток е големиот празник Василица за кој има неколку обичаи. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...