Пожар ги оштети познатите статуи на Велигденскиот остров, а некои од јагленисувањето се вели дека се непоправливи, изјави потсекретарот за културно наследство на Чиле.

Велигденскиот остров има речиси 1.000 мегалити, познати како Моаи. Тие имаат преголеми глави и генерално се со височина од околу 4 метри.

Тие биле издлабени од полинезиско племе пред повеќе од 500 години.

Пожарот, кој избувна во понеделникот, зафати „речиси 60 хектари“, објави Каролина Перез Датари, претставник на културното наследство.

Се известува дека пожарот е подметнат и започнал околу вулканот Рано Рараку, кој е дел од светското наследство на УНЕСКО, пренесува Би-Би-Си.

Велигденскиот остров се наоѓа на 3.500 километри од брегот на Чиле. Се потпира на туризмот и повторно беше отворен пред само три месеци, по неговото затворање за време на пандемијата „Ковид-19“. Локацијата сега е повторно затворена додека конзерваторскиот тим го испитува степенот на штетата.

Градоначалникот на островот Педро Едмундс изјави за локалните медиуми: „Штетата предизвикана од пожарот е непоправлива“.