Независната центристичка адвокатка и бранителка на човековите права, Наташа Пирц Мусар, победи во вториот круг на претседателските избори во Словенија, кои се одржаа на 13 ноември и стана првата жена претседател на Словенија.

Advertisements

Таа го победи противкандидатот, конзервативецот Анже Логар. Во првиот круг од претседателските избори пред три недели, Логар доби најмногу гласови.

Новата претседателка ќе го замени Борут Пахор, кој е активен политички повеќе од 30 години.

Нејзината прва задача ќе биде да го премости длабокиот јаз во земјата, во која живеат 2 милиони жители.

Од речиси сите преброени гласови, Пирц Мусар го победи Анже Логар со 54 наспроти 46 проценти. Нејзината победа го зајакнува либералниот блок во земјата по победата на левичарската коалиција на парламентарните избори во Словенија во април.

Прикажи повеќе