Овесната каша често се наоѓа на листата на најздрави намирници за појадок, ја препорачуваат разни светски готвачи и нутриционисти, а некои познати личности велат дека не можат да живеат без неа во својот дом.
Може да се јадат како дел од гранола, мафини, па дури и вафли, но најчесто се консумираат во форма на овесна каша. А како точно влијаат на нашето здравје и какви долгорочни ефекти можат да имаат доколку редовно ги конзумираме, пишува Eating Well, а пренесува City Magazine.
Подолго сте посити
Овесната каша е одличен извор на влакна, а бидејќи влакната го забавуваат варењето, нема да бидете долго гладни откако ќе ги јадете. Кога јадете храна богата со растителни влакна, му помагате на телото да нема големи амплитуди на нивото на шеќер во крвта и во исто време го продолжувате чувството на ситост.
Имате подобро варење
Да, варењето ќе потрае подолго, но ќе имате поредовно празнење на дебелото црево и поздрав дигестивен тракт. Ако јадете овесна каша со јаболка, јаткасти плодови и бобинки, сигурно нема да имате проблеми со столицата, бидејќи ќе биде редовна и здрава.
Ризикот од срцеви заболувања е намален
Повторно се враќаме на влакната во составот, а бидејќи тие, освен што го стабилизираат нивото на шеќер во крвта, го намалуваат нивото на лошиот холестерол и го намалуваат крвниот притисок, а сето тоа игра многу важна улога во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни заболувања.
Имате подобра цревна флора
Овесната каша е исто така пребиотска храна, што значи дека помага во составот на добрите бактерии во вашите црева. Добрата цревна флора или микробиом го зајакнува имунолошкиот систем, го подобрува расположението и му помага на телото да се одбрани од болести.
Полесно ја одржувате телесната тежина
Покрај сè што е споменато, овесната каша може да биде добар сојузник доколку сакате да ослабете или да ја одржите телесната тежина. Секако, тоа не зависи само од нив, туку поради бета-глуканот го намалуваат нивото на шеќер и липиди во крвта, што придонесува за ситост и одржување на тежината.