реклама
ИАКО кафето и чајот се можеби најпопуларните опции, постојат многу топли пијалоци кои се пијат за појадок ширум светот и кои вреди да се истражат. Подолу ќе ве запознаеме со шест уникатни пијалоци кои треба да ги земете во предвид (или не, но интересно е да се знае) наместо вообичаеното кафе.
- Агуа Дулче
Буквално преведено како слатка вода, агуа дулче е типичен костарикански утрински пијалок подготвен од две едноставни состојки: вода и шеќерна трска. Сепак, процесот со кој се стигнува до масата за појадок е малку покомплициран.
реклама
Садењето и преработката на шеќерна трска е камен-темелник на земјоделската економија на Костарика и има околу 7.800 производители и 13 фабрики за шеќер во шест региони.
Иако технологијата е неизмерно подобрена откако шеќерната трска за прв пат беше засадена пред околу 8.000 години во Нова Гвинеја и воведена во Јужна Америка во 18 век, традиционалниот процес на берба беше доста макотрпен.
реклама
Тогаш со мачета се собираше шеќерна трска. Работниците го отстранувале вишокот влакна од фиданките, а за да ги омекнат стеблата, рачно ги тепале со дрвени стапови. Секое пукање потоа се поминувало низ специјална преса со неколку платформи, управувани од волови или работници, за да се извлече максимална количина сок од трската. Стебленцата се поминуваа низ пресата околу три пати, а при последното минување стебленцето беше рачно свиткано за да се исцедат последните капки сладок сок.
И денес, по екстракцијата, сокот се вари, испарува и се формира во мали шеќерни колачиња кои изгледаат како пакуван кафеав шеќер (иако вкусот е поконцентриран од она што го има во продавниците). Кога се ладат, овие калапи се нарекуваат предјадења или капаци.
реклама
За да се направи agua dulce, овие густи шеќерни колачиња нежно се стругаат во врела вода, или во некои случаи млеко, додека не се растворат. Крајниот резултат е сладок, енергичен пијалок кој сè уште е популарен меѓу работниците на фармата од Костарика поради енергијата што ја дава при тешка физичка работа.
- Dou Jiang
Додека некои ја бараат најблиската шолја кафе наутро, многумина во Кина и Тајван го започнуваат денот со сад на пареа Dou Jiang. Дел супа и дел пијалок, Dou Jiang е, во наједноставна форма, загреано млеко од соја.
Историјата на млекото од соја датира со векови наназад, а почнало да се произведува набргу откако воденичкиот камен бил измислен во Кина за време на раната династија Хан. Сепак, млекото од соја во Кина не се конзумирало многу до 19 век кога било откриено дека загревањето го прави повкусно и поволно делува на варењето.
Правењето млеко од соја е релативно едноставно. Зрната соја се натопуваат преку ноќ, а потоа се делат на цврсти и течности со помош на едноставна машина. Течноста потоа се вари за да се отстрани скробот и на крајот останува целосно прочистено млеко.
Вреди да се напомене дека видот на млеко од соја што се продава во азиските земји (или на азиските пазари во САД) е сосема различен од комерцијалните сорти што може да се купат во продавниците.
Комерцијалните сорти се дизајнирани како замена за млеко и се наводнуваат и засладуваат за да го имитираат вкусот и текстурата на кравјото млеко, додека свежото азиско млеко од соја има поцврст, непроменет вкус на соја.
Кога dou Jiang се загрева, станува мазен, млечен пијалок со силен мирис на соја. Обично се засладува, иако има солени верзии со оцет и масло од чили, како и дополнителни зачини.
- Сок од naranjilla
Сокот од Naranjilla е еден од најчесто достапните сокови кои се пијат во Еквадор. Името се преведува како кисело или горчливо портокалово, но вкусот повеќе потсетува на горчлив домат. Обично се служи со голема количина шеќер или сируп, што го прави овој напиток многу повкусен.
Naranjilla е растение кое потекнува од регионот на Андите во Јужна Америка и припаѓа на семејството на компири, кое вклучува различни овошја и зеленчуци како домати, компири и модри патлиџани. Се верува дека наранџилата без трње е родна и најзастапена во Перу, Еквадор и јужна Колумбија. Во Еквадор, 90 проценти од комерцијалното одгледување нарањила се наоѓа во долината покрај падините на реката Пастаза, една од притоките на Амазон.
Месото заедно со семките може да се исцеди и да се додаде во смесата од сладолед, да се користи при подготовка на сосови за разни локални јадења или да се приготвуваат разни десерти. Сепак, најпопуларната употреба на портокал е во форма на сок.
Кога се подготвува дома, плодовите се мијат, се гребат од влакната и се сечат на половина, а пулпата се цеди во електричен блендер и кратко се меша. Потоа зелениот сок се процедува, се засладува и се служи со коцки мраз како ладен, пенлив напиток.
Друга причина зошто ова овошје е особено популарно како соковник е тоа што, исто како и доматите, лесно станува кашест. Наранџилите не се особено погодни за одгледување во големи размери, што исто така придонесува за нивната специфична регионална привлечност за употреба како сок за појадок.
- Салеп
Пред појавата на чајот и кафето, салепот, пијалок подготвен од клубени од турски орхидеи, бил најпопуларниот избор на пијалок за пиење со појадок во Отоманската империја. Нејзината популарност на крајот се проширила во Англија и Германија, каде што станала позната како салооп.
Кон крајот на 14 век, при подготовката на овој пијалок било потребно салепот во прав да се меша со вода додека не се згусне, а потоа да се заслади, а потоа да се ароматизира со додавање на цвет од портокал или розова вода. Пијалокот бил исклучително популарен се додека не почнал да се користи како сигурен лек за венерични болести, така што неговата јавна потрошувачка набрзо станала срамна.
Сепак, салепот е сè уште популарна алтернатива на кафето и чајот во Турција, особено во зима. Традиционално се подготвуваше со мешање на орхидеи во прав со обезмастено млеко, шеќер и цимет.
Сепак, на почетокот на 2000-тите, турските ботаничари почнаа да забележуваат нагло намалување на популацијата на орхидеи во земјата и сфатија дека за тоа е виновна огромната популарност на дондурма, турски сладолед згуснат со салеп, а потоа растегнат како замрзната карамела.
За да се добие еден килограм од овој прашок потребни се над 1.000 сушени орхидеи, па за да се зачува растението забранет е извоз на салеп.
- Сараба
Сараба е индонезиски пијалок кој често се пие за појадок, а е сличен на чајот, вид зачинет чај кој потекнува од индискиот потконтинент.
Во текот на почетокот на 16 век, европските колонисти се заинтересирале за индонезиските острови Малуку, откако откриле морско оревче и каранфилче, кои долго време не можеле да се најдат на друго место. Други зачини како ѓумбир, црн пипер и цимет најверојатно биле донесени во земјата од имигранти од Кина и Индија, а овие состојки станале составен дел на индонезиската кујна и економија.
Зачините кои се наоѓаат во сарабата вклучуваат бибер, цимет, ѓумбир, а понекогаш и каранфилче и анасон. Напитокот има основа од густо, слатко кокосово млеко и жолчки од јајце, кои се мешаат и потоа се загреваат или ладат. Зачините му даваат на овој пијалок ароматичен вкус на орев. Палминиот шеќер е опционален бидејќи пијалокот обично е доволно сладок сам по себе.
Покрај неговиот посебен вкус, сараба е сакана од локалното население поради наводниот имунитет и својствата за зајакнување на издржливоста, што ја прави одличен пијалок за појадок.
- Чај со шеа путер
Чајот збогатен со путер, особено со путер од јак, е главен пијалок за појадок во хималајските региони на Непал, Индија, Бутан и Тибет со стотици години. Џејкобс се издржливи говеда кои добро произведуваат млеко дури и во најпредизвикувачките зимски услови.
Традиционално, црниот чај служел како основа на пијалокот, но денес има многу замени, а наместо путер од јак, можете да користите и обичен кравји путер.
Овој пијалок се прави со мешање на топол чај со путер и сол во сад за матење и мешање со рачен миксер додека смесата не добие мазна, кремаста конзистентност. Чајот од путер е познат по земјениот и солен вкус, а некои дури го споредуваат со супа.
реклама