Повеќето луѓе се тушираат во просек еднаш дневно, а во летните месеци уште почесто. Сепак, дали е здраво? Да ги прашаме лекарите, не е баш така, пренесува Best Life.

Имено, докторката и професорка по дерматологија Сенди Скотнички предупреди дека пречестото чистење на телото од глава до пети со сапун и вода може да доведе до разни кожни проблеми како сушење, егзема и други кожни болести. Наместо тоа, таа вели дека е доволно да се фокусирате само на одредени делови од телото – пазувите, препоните и стапалата.

Д-р Робин Чуткан се согласува, објаснувајќи дека ако го измиете целото тело со сапун, можете да ги уништите корисните бактерии кои му помагаат на вашето тело да ги разликува добрите од лошите бактерии.

„Факт е дека на нашиот организам му требаат одредени бактерии и доколку ги отстраниме со постојано чистење на кожата, губиме заштита и затоа сме поподложни на надворешни влијанија кои можат да бидат многу штетни. Она што е важно е да ги миете препоните, пазувите и стапалата секој ден, додека остатокот од телото треба лесно да се измие со вода, дури и ако штотуку сте вежбале“, тврди Чуткан.

Една студија од 2018 година, чии резултати беа објавени во списанието Science Advances, дури покажа дека одреден вид на бактерии што живее на кожата на испитаниците е поврзан со помал ризик од рак на кожата во споредба со оние луѓе кои ја немаат бактеријата .