ТРЧАЊЕТО е една од најпопуларните форми на вежбање, поради што околу 60 милиони поединци во САД трчаат секој ден, според Statista. Примарниот мотив за повеќето од нив е да ја подобрат својата кондиција, а истражувањата покажуваат дека речиси 80 отсто од тркачите во Америка трчаат за да останат во форма или да го одржат здравјето. Како што пишува Eat This, има многу неверојатни придобивки од трчањето, а потребни се само 10 минути дневно.

Студијата објавена во списанието JAMA Internal Medicine открива дека само 10 минути дневно од оваа вежба може да ви го продолжи животот. Според личниот тренер Мајк Бол, трчањето е одлична форма на фитнес која нуди многу придобивки. Најдобриот дел е тоа што можете да трчате речиси секаде, без никаква опрема освен добар пар чевли за трчање.

„Иако има луѓе кои ги поместуваат границите на трчањето, како оние кои учествуваат на маратони, има и придобивки од пократко трчање, како на пример 10 минути дневно“, објаснува Бол. Имено, само 10 минути трчање дневно е одличен за согорување на калории и промовирање на слабеење за секого, чија цел е да изгуби неколку килограми вишок, вели тој.

„Трчањето е одлична форма на кардио вежбање и е неверојатен начин да ги постигнете вашите цели за слабеење. „Во зависност од вашата брзина и тежина, можете да очекувате да согорите околу 150 калории трчајќи само 10 минути“, додава Бол.

Покрај брзото согорување на калориите, трчањето по 10 минути секој ден ќе ви помогне да ги зајакнете мускулите на нозете, да ја подобрите густината на коските, да го подобрите срцето и циркулаторниот систем и да придонесе за подобрување на вашето ментално здравје.