Русија го ограничи пристапот до услугата за стриминг SoundCloud поради ширење, како што вели, „лажни информации“ за „специјална воена операција“ во Украина, објави во неделата руската новинска агенција Интерфакс. Русија се бори со интернет компаниите да го запре протокот на информации од почетокот на нејзината агресија против Украина на 24 февруари. Ги забави услугите на Твитер и ги забрани Фејсбук и Инстаграм.

Телото за следење на медиумите Роскомнадзор „го ограничи пристапот до SoundCloud во врска со објавувањето на материјали кои содржат лажни информации за природата на специјалната воена операција на територијата на Украина“, се вели во соопштението на институцијата Интерфакс.

Се додава дека службата е блокирана по наредба на руското државно обвинителство и дека станува збор за формата на „специјалната воена операција“ и нејзините методи, како што се „напади врз цивили и цивилна инфраструктура и голем број на цивилни жртви на руски војници“. SoundCloud е онлајн платформа за пренос на аудио материјал, главно музика, но и подкасти, создадена во Германија во 2007 година.