Кинезите ширум светот го прославија најважниот датум во нивниот лунарен календар, ја отфрлија годината на тигарот и ја дочекаа годината на зајакот. Во кинескиот зодијак, зајакот е четврти знак и претставува хармонија и долговечност.

Ова е прва новогодишна прослава откако комунистичките власти ги укинаа строгите ограничувања за пандемијата, дозволувајќи им на милиони членови на семејствата повторно да се обединат овој викенд по три години. Стотици милиони луѓе патуваа во нивните семејни домови во последните денови и не беше лесно да се најдат места во автобуси и возови.

Повеќето Кинези го прославуваат почетокот на Лунарната Нова Година со раскошни вечери и гледање раскошни новогодишни програми на државната телевизија.

Добредојде во сенка на пандемијата

И покрај славеничкото расположение во земјава, пречекот е во сенка на пандемијата. Иако ситуацијата во големите градови како Пекинг и Шангај се врати во нормала по декемврискиот пораст на бројот на заразени, останува да се види што ќе се случи во руралните области.

Здравствената заштита таму е многу рудиментирана и модерните болници често мора да се вози со часови. Најголем број недоволно вакцинирано население има на селата. Се претпоставува дека врвот на новиот бран зараза би можел да го има следната недела.