Милениците на Елизабета Втора, кучињата корги кои не беа одвоени од кралицата која почина во четвртокот, ги посвои нејзиниот син, принцот Ендру.

Неименуван портпарол на принцот Ендру, кој е трето дете на кралицата, рече дека принцот ќе се грижи за кучињата – Мијуки и Сенди.

Ендру често се претставува како „омилен син на Елизабета Втора“, но тој се повлече од јавноста по обвинението за сексуален напад во САД, а аферата заврши со тоа што принцот дал неколку милиони долари отштета.

Кучињата Муик и Сенди се последните меѓу над 30-те корги на кралицата.

„Нејзините миленици ѝ донесоа многу удобност за време на епидемијата на коронавирус“, рече гардеробата на кралицата, Анџела Кели.

Љубовта на кралицата кон овие мали кучиња датира од 1944 година, кога нејзините родители и го дадоа првото корги, женката Сузан, од чија лоза потекнуваат повеќето кучиња на дворот, за нејзиниот 18-ти роденден.

Љубовта кон коргите е забележана во јуни за време на прославата на 70 години од нејзиното владеење, а организирана е и трка на овие кучиња.