СОСТОЈКИ:

  • 130 г ориз
  • 150 г мелено месо
  • 100 г кромид
  • 100 г моркови
  • 3 чешниња лук
  • јајце
  • 15 г сол
  • 5 г црвен пипер

ЗА СОСОТ:

  • 50 г пасирани домати
  • 50 г кисела павлака
  • 20 мл масло
  • 150 мл вода
  • рендан кашкавал за посипување

ПОДГОТОВКА:
Во сад ставете го меленото месо, оризот, ситно сечканиот кромид, ренданиот морков, јајце, столчениот лук, црвениот пипер, сол и црн пипер. Месете да се воедначи смесата. Потоа обликувајте го месото во ќофтенца и наредете ги во сад за печење. Подгответе го сосот така што во сад ќе ги измешате пасираните домати, киселата павлака и водата и добро ќе измешате. Прелејте преку ќофтињата. Печете еден час во рерна загреана на 180 степени. Пред крај на печењето посипете со рендан кашкавал и вратете во рерна да се стопи кашкавалот.