ПО 25 години следење на Еш Кечум и неговиот електричен пријател Пикачу, креаторите на Покемон најавија дека нивните авантури ќе завршат следната година.

Фановите можат да очекуваат уште 11 специјални епизоди фокусирани на двете, по што популарната анимирана франшиза ќе продолжи да се фокусира на нови ликови, според официјалниот Покемон Твитер.

Првата од последните 11 епизоди на Pokémon Ultimate Journeys: The Series, која се фокусира на патувањето на Еш и Пикачу, ќе се емитува во Јапонија на 13 јануари 2023 година. Додека патувањето на иконското дуо го достигна последното поглавје, фановите ќе можат да следат нови ликови.

Официјалниот Покемон Твитер потенцијално најави „целосно нова“ серија и покажа што се чини дека се два нови лика и три „стартер покемони“. Оваа објава ги изненади обожавателите ширум светот.

„Сите ние пораснавме со нивното пријателство и авантури“

Сара Наточени, која го изразуваше Еш во изминатите 17 години, напиша проштална порака за иконскиот лик: „Без разлика што лежи надвор од неговото последно поглавје, тој ќе живее засекогаш во срцата на многу генерации што доаѓаат. Ќе го чувам за сите од нас на секој можен начин“.

Вероника Тејлор, која до 2006 година го изразуваше гласот на Еш и уште неколку ликови, напиша дека е „изненадена“ од објавата која го означи крајот на една „радосна ера“.

„Неверојатно 25-годишно патување како ниту едно друго! Ова е навистина крај на една многу радосна ера. Еш и Пикачу се срцето на Покемон. Пепелта можеби не старее, но сите ние пораснавме со нивното пријателство и авантури“, напиша таа. .