Дали сакате нешто слатко, но не сакате да го расипете квалитетот на вашата исхрана со чоколадо, колачиња или сладолед? Лекарите носат очигледно и често занемарено решение – овошје!

Многумина ќе речат дека дури и шеќерот од овошјето е сепак шеќер и затоа треба да се избегнува доколку сакате да изгубите тежина. Сепак, диететичарката Бет Червони објаснува дека тоа е далеку од вистината и дека можете да се почестите со слатко овошје, во разумни количини, без никакво каење.

„Не сакам никој да бега од овошје бидејќи тоа е природен шеќер. Телото го обработува сосема поинаку отколку што би обработил рафиниран шеќер како што го наоѓаме во слатките“.

Сепак, тоа не значи дека треба да претерате со овошјето, бидејќи поголемите количества шеќер, дури и природните, сепак можат да направат проблеми. Ова особено се однесува на луѓето со дијабетес, нагласува Червони, но и додава дека умерените количини на овошје се идеален начин за задоволување на потребата од слатки, што ги прави одлична замена за слатки за сите луѓе кои сакаат да ослабат, пренесува tportal.

Банана

Бананата можеби не е најслаткото овошје, но има висока содржина на шеќер што се зголемува за време на зреењето. „Доколку внимавате на внесот на шеќер, обрнете внимание на големината на бананите и јадете ги оние кои се помали по големина и имаат позелена кора – бидејќи колку е кожата покафеава, толку се послатки“, нагласува Червони.

јаболко

Најголем дел од шеќерот во јаболкото е фруктоза, т.н. овошниот шеќер, кој за разлика од другите засладувачи, како што се гликозата или сахарозата, не го зголемува нивото на шеќер во крвта на високи нивоа. Друга предност на ова овошје е богатството на влакна кои помагаат во разградување на гликозата и со тоа и намалување на нивото на шеќер во крвта.

На крајот, обрнете внимание на бојата на јаболката. Зелените имаат значително помалку шеќер од црвените!

Манго и ананас

Тропското овошје е особено слатко, а мангото е во водство со дури 46 грама шеќер во едно овошје! Ананасот е само малку помалку сладок и важно е да се внимава со внесувањето. Комбинирањето на тропско овошје со протеини како грчкиот јогурт може да помогне бидејќи го забавуваат ослободувањето на шеќер во крвта.

Цреши и грозје

Да бидеме искрени, слатките и вкусни цреши се лесни за јадење во многу поголема количина од препорачаната шолја! Експертите советуваат да бидете умерени бидејќи се богати со шеќер. Вистина е дека станува збор за многу поздрав вид на шеќер кој нема да ни наштети како оној што го има во слатките, но сепак е важно да не претерувате и да бидете умерени.

Така е и со грозјето, исто така богато со шеќер, но сепак поздраво летно уживање од сладолед!

Лубеница

Лубеницата е одличен начин да ги засладите топлите летни денови бидејќи има малку јаглехидрати, па едно или две парчиња нема значително да го подигнат шеќерот во крвта.

Конечно, лекарите и диететичарите забележуваат дека луѓето без дијабетес не треба да се грижат за консумирање премногу шеќер преку овошјето, особено ако одлучат да го користат како замена за слатки и сите други облици на рафиниран шеќер. Исто така, поради различниот начин на разградување во организмот, природните шеќери кои се наоѓаат во овошјето значително помалку дебелеат и се најздрав начин за задоволување на желбата за слатко.