Гугл објави листа на најпребарувани поими во 2002 година.

Вклучува најчести пребарувања за термини, вести и луѓе и може да изненади многумина.

Вордл беше рангирана на прво место по пребарувања оваа година во светот. Се чини дека оваа година, милиони луѓе ширум светот ја играа играта, а милиони исто така бараа како да ја добијат и што е тоа.

Ако не сте еден од нив, Wordle е игра со погодување зборови која неодамна стана исклучително популарна. Целта на играта е да се погоди збор од пет букви во шест обиди.

Ако ја погодите вистинската буква на вистинското место, плочката станува зелена. Ако вистинската буква е на погрешно место, добивате жолта боја. Црвена значи дека буквата воопшто не е во зборот.

Вордл беше купен од Њујорк Тајмс на крајот на јануари оваа година.

Кралицата Елизабета, крикет, Украина

Вториот најпребаруван термин на Гугл беше Индија против Англија.

Индискиот крикет тим ја обиколи Англија во јули 2022 година за да одигра три меѓународени натпревари на еден ден (ODI) и три натпревари на Twenty20 International (T20I) против англискиот крикет тим. Поради некоја причина, милиони луѓе ширум светот беа заинтересирани за ова.

Третиот најгуглан термин на Google беше Украина.

Во февруари оваа година започна руската агресија против Украина и милиони луѓе ширум светот бараа вести за војната.

Четвртиот поим на Гугл беше кралицата Елизабета, која почина во септември оваа година.

Церемониите по нејзината смрт беа следени од милиони ширум светот, а интересот за нејзиниот живот и за кралското семејство вртоглаво порасна. По смртта на Елизабета II. нејзиниот најстар син Чарлс стана крал.

Тоа беа церемонии кои повеќето Британци никогаш не ги виделе бидејќи последен пат такво нешто се случило во 1952 година.

Петтиот најгуглан термин исто така беше поврзан со крикет.

Индискиот крикет тим и неговата пресметка со јужноафриканскиот тим беа масовно пребарувани.

Џони Деп беше најгуглана личност оваа година, а Новак Ѓоковиќ стана најгугланиот спортист по неговите авантури во Австралија.